Wejść : 22346078
Unikalnych : 18889649

Obecnie : 189
Zalogowanych : 0

Ankieta

Jakie inwestycje w gminie uważasz za najważniejsze?



Aktualności

bezpłatne szkolenie z serowarstwa albo z winiarstwa

13wrz2017
bezpłatne szkolenie z serowarstwa albo z winiarstwa

Regionalne convivium pod znakiem czerwonego ślimaka działające w sieci międzynarodowej organizacji SLOW FOOD zaprasza Państwa na bezpłatne szkolenie z serowarstwa albo z winiarstwa, które zaprzyjaźnieni Organizatorzy przeprowadzą w dniu 23 IX o g.9.30 do ok.17 w dniu 23 IX (sobota) we Wrocławiu. Każde z nich jest warte kilkaset złotych, ale jest okazja, aby odbyć je bezpłatnie i uzyskać certyfikat.

 

Odbędą się równolegle, jest kilka wolnych miejsc, odbędą się w sobotę w budynku Wydziału Nauk o Żywności ul. Chełmońskiego 37 we Wrocławiu. Poniżej program.

 

 

Slow Food Dolny Śląsk

www.slowfooddolnyslask.org

 

-----

PROGRAM - SZKOLENIE SEROWARSKIE

Kontrola procesu technologicznego produkcji serów dojrzewających w warunkach serowarni farmerskiej

Część I – wykładowa

sala w budynku Wydziału Nauk o Żywności ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław

9.30 – 10.00 Powitanie uczestników szkolenia

10.00 – 10.45 Kontrola i wpływ wybranych operacji technologicznych na jakość serów dojrzewających

10.45 – 11.30 Kultury starterowe w serowarstwie

11.30 – 11.45 Dyskusja

11.45 – 12.30 Przerwa na lunch

Część II – ćwiczeniowa

realizowana w dwóch równoległych grupach po 25 osób w laboratoriach Katedry: Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności oraz Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, budynek Wydziału Nauk o Żywności ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław

II.A Część mikrobiologiczna (Ilościowe i jakościowe metody mikrobiologicznej analizy produktów serowarskich)

(Grupa 1 - 12.30 -14.00, Grupa 2 - 14.00-15.30)

1. Ćwiczenie 1 – Techniki posiewów

2. Ćwiczenie 2 – Charakterystyka makro- i mikroskopowa drobnoustrojów

3. Ćwiczenie 3 – Metody barwienia komórek drobnoustrojów

4. Ćwiczenie 4 - Szybkie metody oceny jakości mikrobiologicznej mleka w serowarni farmerskiej

II.B Część technologiczna (Kontrola parametrów fizykochemicznych i biochemicznych etapów produkcyjnych serów dojrzewających w warunkach serowarni farmerskiej)

(Grupa 2 12.30 -14.00, grupa 1 14.00-15.30)

1. Ćwiczenie 1 – Ocena jakościowa mleka

2. Ćwiczenie 2 – Ocena aktywności podpuszczki i kontrola procesu koagulacji mleka serowarskiego

3. Ćwiczenie 3 – Kontrola procesu obróbki gęstwy serowej

16.00-16.30 – Podsumowanie i wręczenie certyfikatów poświadczających udział w szkoleniu

 

--------

PROGRAM -  SZKOLENIE WINIARSKIE

Kontrola procesu technologicznego produkcji wina gronowego

9.30 – 10.00 Powitanie uczestników szkolenia

10.00 – 11.30 Stabilizacja wina, przygotowanie wina do rozlewu

11.30 – 11.45 Dyskusja

11.45 – 12.30 Przerwa na lunch

12.30 – 14.45 Stabilizacja wina, przygotowanie wina do rozlewu

14.45 – 15.15 Dyskusja

15.15 – 15.30 Przerwa

15.30 – 16.15 Filtracja wina

16.15 – 16.30 Dyskusja